top of page
Writer's pictureKristallikoda

Kuidas mõjutavad meid valgus, värvid ja rütm?


VALGUS

Valgus on inimese elus väga oluline, nii füüsikalises kui ka spirituaalses mõttes. Ka pimedus on oluline. Koos moodustavad valgus ja pimedus tasakaalustatud terviku. Looduses võime seda näha taimede ja puude näitel: taimele on oluline tugev juurestik, mis elab pimeduses maa all, varred, oksad, lehed ja õied aga sirutuvad valguse poole.

Valguse olemasolu, hulk ja kvaliteet mõjutab otseselt ka inimese tervist. Põhjamaalastena tunnetavad paljud meist, mida tähendab valguse puudumine – meie talved on pikad ja pimedad. Kui päevad kevade poole pikemaks ja valgemaks lähevad, tulvab ka lootus ja rõõm meie meeltesse. Arvatakse, et optimaalselt vajab inimene terve olemiseks 10 minutit otsest päikesepaistet päevas. Kui on olnud nädal aega pilvist ilma, annab see juba tunda, igatsus päikesevalguse järele on suur. Päike jagab oma valgust ka Kuule ja pilvitu taeva korral on meil lisaks võimalik näha ka tähevalgust.

Sügisel ja talvel, kui päevavalgust napib, saame end toetada elava leegi ja kunstliku valgusega. Alates sügisesest pööripäevast hakkame liikuma pimeduse poole ja siis on õige aeg hakata igapäevaselt põletama küünlaid. Kellel on kodus ahiküte, puuliit, lahtine või klaasuksega kamin, saavad oma kodus ka suurema elava tule valgust ja soojust nautida. Elav tuli on talvepimeduse ja külma aja üle elamiseks suurepärane abiline.

Võimsaks energiaallikaks on igal aastaajal, aga eriti sügisel-talvel ka valgustatud kristallilambid. Kristallid esindavad samuti looduse tasakaalu – nad tekivad pimeduses maa sees ent nende olemuseks on valgus. Valgus toob kristallides esile nende väe ja olemuse: nad armastavad valgust. Valgustatuna tunnevad kristallid end hästi ja avavad meile oma täispotentsiaali. Valgus ja kristallid töötavad käsikäes.

VÄRVID

Värvide mõju inimese organismile on ka teaduslikult tõestatud. Kõige puhtamad värvitoonid on spektritoonid ehk vikerkaare värvid. Spektri rohelised, sinised ja lillad toonid mõjuvad inimesele rahustavalt ja tekitavad turvatunnet, punased, oranžid ja kollased toonid aga ergutavad ja energetiseerivad. Kõik spektri toonid koosnevad kolmest põhivärvist – sinisest, punasest ja kollasest. Looduses nähtav või kristallkuulist lähtuv vikerkaar koosneb valgusest ja seal võrdub kõigi spektritoonide summa valge valgusega. Kui aga kasutame materiaalseid värve, saame kõiki värve kokku segades pruuni – maa ja mulla värvi.

PUNANE on juurtšakra värv.

Punane on elujõu värv. Ta esindab Tule ja Maa energiat, armastust ja loovat jõudu. Punase mõju on erutav, aktiviseeriv, soojendav. Ruumis, kus on palju punast, tõuseb inimese vererõhk ja pulsisagedus, vereringe elavneb ja hakkab soe. Punane on kasulik neile, kes pidevalt külmetavad. See soodustab ka visadust, tahet, julgust ja rõõmu. Punane värv kodus peletab väsimuse, parandab meeleolu, kosutab närve, tõstab töövõimekust ja elujõudu. Punases sisalduva jõulisuse ja võimukuse tõttu selle üleküllus ärritab ja teeb rahutuks.

ORANŽ on sakraaltšakra värv.

Oranžis on ühendatud kollane ja punane. Temas sisaldub elurõõm ja soojus. Oranž on tegutsemise, entusiasmi ja vabaduse värv. See kannustab edasi liikuma ja aitab teha õigeid valikuid ning haarata ohjad oma elus enda kätte. Oranž aitab vabaneda hirmudest ja depressioonist.

KOLLANE on päikesepõimiku värv.

Kollane on materiaalsetest värvustest kõige valgusrikkam ja mõjub isegi valgusküllasemana kui valge, sest temas sisaldub Päikese soojus. See on ka intellekti värv. Kollane on sõpruse ja naeru värv. Ta on täis rõõmu ja optimismi, teeb olemise kergeks ning soodustab suhtlemist. Kollane aitab ka keskenduda, kasvatada kindlustunnet ja enesekindlust ning vabastab liigsest tagasihoidlikkusest. Eriti vajalik on kollane värv ruumides, kuhu kunagi päike ei paista. Kollase üleküllus aga teeb närviliseks.

ROHELINE on südametšakra värv.

Roheline koosneb kollasest ja sinisest. Ta ühendab endas kollase soojuse ja selguse ning sinise jaheduse ja tarkuse ning tulemuseks on kõige rahulikum, neutraalsem ja harmoonilisem värv kogu spektris. Ta sümboliseerib terviklikkust, armastust ja kasvamist. Roheline rõhutab seost loodusega, ta on sõbralik ja erapooletu. See on emotsionaalsete suhete värv. Ta mõjub värskendavalt, rahustavalt ja optimistlikult. Roheline silub lahkhelisid ja soodustab energia voolamist ja uuenemist, ta süvendab usku ja lootust ning vähendab hirmutunnet. Roheline rahustab ja suunab otsuste vastu võtmisel. See on suurte muutuste värv.

SININE on kurgutšakra värv.

Sinine kannab endas ülevuse, vabaduse, selguse ja vaimsuse võnkeid. Ta sümboliseerib ka tõde ja ustavust, väärikust ja kindlust, temast kiirgab puhtust ja rahu, vaikust ja tasakaalukust. Sinine loob ruumis rahunemise, lõõgastumise ja keskendumise meeleolu. Sinine on Veevalaja ajastu värv, ta toetab tõe otsimist ja edasi püüdlemist. Sinine soodustab ka uinumist ja on seetõttu eriti sobilik magamistuppa.

INDIGOSININE on laubatsakra värv.

See ergutab intuitsiooni ja aitab näha, millest on elus vaja vabaneda. Sellel toonil on ka tugev valuvaigistav toime, see mõjub soodsalt luustikule ja näärmete tööle. See tumesinine toon on suurepärane energeetiline puhastaja.

VIOLETNE on kroontšakra värv.

Violetne koosneb sinisest ja punasest, ning sümboliseerib keha ja vaimu liitu. Violetsed toonid on seotud võimuga. Tumelilla on võimsa mõjuga, ta kannab endas kõrgeima inimlikkuse, headuse ja armastuse energiaid. Violetse leegi visualiseerimisel on tugev kaitsevõime. Violetne on kõige vaimsem värv, ent olles niivõrd võimsa mõjuga, võib tema üledoos põhjustada depressiooni. Lilla on seotud käbinäärmega ja aitab igasuguste hädade puhul, mis on seotud peaga. Ta toetab ka immuunsüsteemi, rahustab närve ja emotsionaalset tasakaalutust.

VALGE

Valge on puhtuse, lootuse, rahu ja vaikuse värv. Ta sümboliseerib ka tõde, veatust, lihtsust, süütust ja ausust. Valgega segunedes muutuvad kõik värvid jahedamaks, kergemaks ja õhulisemaks. Valge sisaldab endas kõiki teisi spektri värve, olles seeläbi kõige täiuslikum ja pakkudes kindlustunnet ning vaimset kaitset.

RÜTM

Tõusud ja mõõnad, südametuksed ja hingamine, öö ja päeva ning aastaaegade vaheldumine – kogu elu koosneb erinevatest rütmidest. Igaühe elul on vaid talle omane, ainukordne rütm. Kiiremad rütmid mõjuvad inimesele ergutavalt, aeglasemad rahustavalt.

Kristallkambris teevad kristallid, valgus, värvid ja rütm koostööd sinu keha ja meele tasakaalustamiseks ja tervendamiseks. Rahulikus tempos vahelduva värvilise maheda valguse rütm ühendatuna kristallide leebe ent võimsa vibratsiooniga mõjutab inimkeha raku tasandil, luues turvatunde ning avades sind uutele võimalustele.

Kristallilambi puhul on võimalik valida erinevate värvi ja rütmilahendusete vahel. Sama lamp võib vastavalt valitud režiimile mõjuda nii ergutavalt kui ka rahustavalt – nii nagu elurütm, olukord, meeleolu ja tervis parasjagu nõuab. Näiteks rahutul eluperioodil võib valida staatilise valge või muu sobivat tooni valgusrežiimi ilma värvide rütmilise vaheldumiseta, kui aga vajad ergutamist, võid kasutada erinevate toonide kiire rütmiga vaheldumise režiimi – värvilise valguse ja rütmiga mängimise valikuid on igal lambil vähemalt tosina jagu.


Recent Posts

See All
bottom of page