top of page
Writer's pictureKristallikoda

Liis Ugandi: Muutuste vastuvõtmisest


Muutused ei pruugi alati olla alguses meeldivad. Võivad üles tulla vanad lahendamata asjad, inimesed minevikust. Võibolla tervis läheb kehvemaks, tunned end halvasti, oled nagu udu sees. See võib tekitada ebamugavust ja paanikat, mistõttu on palju õhus arusaamatust, lüüakse käega, tahetakse ikka vanasse tagasi harjumuspärasesse käitumismustrisse, aga ei saa.

Ingliterapeut Liis Ugandi

See on protsessi ebamugav osa, aga see, mis tuleb on nii palju parem. Võib teha taotluse, et võtan muutused vastu ja usaldan, et see, mis tuleb on tunduvalt parem ja mõnusam. Ja kui juba ongi mõnus, siis võib ikkagi veel tagasilööke tulla. Ei saa korraga hüpata vanni ja võtta seitse kihti maha, vaid ikka kiht kihi haaval. Juba on muutused ja hea ja siis tuleb taas midagi ebamugavat. Me harjume selle protsessiga ära, kõik läheb järkjärgult pehmemaks ja mugavamaks. Vaja on lihtsalt kannatlikkust ja usaldust. Tuleb mõista, et muutumine on loomulik protsess. Nagu looduses kõik on muutumises, sama moodi muutun mina. Kõige parem on keskenduda iseendale. Tihtipeale me ei tea lahendusi, aga võiksime mõelda kuhu me tahame oma elus jõuda. Tähtis on see, kuidas mina tahan ennast tulevikus tunda. Kui mul on tekkinud probleemid, näiteks suhe enam ei toimi, ma ei tea lahendusi,võib-olla on mindud lahku, kuidas vara jagada ja kuidas lastega saab ja hästi palju muid küsimusi – inimesed tahavad teada lahendusi, aga tähtis on hoopis teada, mida ma tahan, kuidas ma ennast tulevikus tunda soovin. Näiteks kui küsin inimeseselt kuhu ta reisida soovib, kui näiteks eesmärgiks Kambodžasse minna, siis inimene räägib mulle, et läheb kõigepealt Soome, sealt lendab Hong-Kongi ja sealt vaatab kuidas ta edasi saab. Ma ju ei küsinud kuidas ta sinna läheb, mind huvitab see, kuhu ta minna tahab. Samamoodi on praegu tähtis see, et inimesed mõistaksid, mida nad tegelikult kogu südamest jõuda tahavad. Mis siis, et mõistus ütleb, et see ei ole võimalik, need asju ei saa niimoodi laheneda. Mõnikord kui ei tea ise ka, mida tahad, siis on väga hea taotlus, et juhtuks see, mis on mulle parim pikemas perspektiivis. See, mis on võibolla hetkeks hea ei pruugi mind väga kaugele kanda. Hea on aegajalt teha taotlusi ja kinnitusi, et juhtuks see, mis on mulle parim suuremas plaanis.

Mõned suhted on karmalised, kui karma saab lahendatud, siis minnaksegi lahku. Samas on igas mehes kõik mehed olemas ja igas naises kõik naised olemas. Tihti seame ise oma partnerile piiranguid, ei taha näha temas seda avanemise potentsiaali, vaid kinnistame takistavaid ja ebasobivaid omadusi. Et ta on selline, temast ei tule teistsugust inimest. Sellega sulgeme ise väravad, ei lasegi muutustel tulla, ei lase kasvada teisel selliseks nagu tegelikult südames ootad. Kuidas me end väljendame, mõtleme, räägime, see juba peegeldabki väga palju seda, et mida me siis loome. Oleme juba loonud ette sellise pildi, et sellest inimesest ei tule minu unelmate partnerit. See on siis su enda looming. Tegelikult on aga absoluutselt kõik võimalik. Pole vaja mõelda, kuidas lahendused tulevad vaid kuidas ma tahan end suhtes tunda. Et ma tunnen ennast harmooniliselt, minu armastus on vastu võetud, ma olen armastatud, meil on ühine huumorisoon ja kõik see, mis on sinu jaoks tähtis. Mis tunne see oleks, kui sul juba oleks see kõik olemas? Läbi tunde lood sa suure magneti ja mida rohkem sa sellele keskendud, seda enam sa sellist kogemust ligi tõmbad. See ei ole tähtis millise lennukiga sa sõidad sinna sihtpunkti või kust sa läbi käid. Mõnikord on pikem teekond, mõnikord lühem teekond, igaühel omad rajad, aga siht peab olema silme ees, kuhu ma jõuda tahan, mida mu hing selles elus kogeda soovib. Ja kui see käes on, siis võibolla tundub, et see polegi ikka see, et polegi nii põnev või ei paku mulle, mida ootasin. Sellestki pole midagi. Siis oled saanud teadmise, et see, mis ma arvasin, et on nii äge, polegi seda ja saad võtta uue sihi. Nii me kogumegi tarkust, saame tugevamaks, loome selgust, nii me õpime.


Hirmud takistavad meid vabalt edasi liikumast. Järjest rohkem on inimesi, kes ei karda mitte midagi. Hirm elu ees, on rohkem vanema põlvkonna probleem, noortel seda nii palju pole. Kuidas sellest vabaneda? Inimene võib vabalt valida ka jääda vanasse mustrisse ja mõne aja pärast lahkuda loomulikul teel. Kes ei ole valmis ja kes on tulnud siia planeedile kogema, mis tunne on jääda vanadesse mustritesse, siis see ongi nende vaba valik, seda kogeda. Muutused on siiski alati lõppkokkuvõttes positiivses suunas. Meie keha muutub, muutumine on elu loomulik osa. Ei ole mõtet teha elu endale keeruliseks, aga kui inimene seda soovib, siis palun väga, tal on vaba valik seda teha. Me võime pakkuda erinevaid variante, kui inimene on valmis siis ta avaldab soovi mõnd muutust proovida, aga kui ta ei avalda soovi, siis ei sinna mitte midagi teha. Igaühel on oma roll, oma mäng siin mängida ja kui see mäng saab läbi. Kui oled selle rolli ära õppinud, siis sa enam ei ühildu selle mänguga. Elu lihtsalt viib sind nagu suure tuulega minema, edasi järgmiste mängukaaslaste juurde. Sul ei ole enam sarnane energia, te ei toida enam üksteist. Peame jääma oma keskmesse, panema oma elus paika, kuidas me tahame end tunda, millega me tahame tegeleda, see aitab meil sihil püsida. Kui on meeldiv tunne, teen neid asju, mis mulle meeldib, kui on ebameeldiv tunne, siis see tee pole parim.

Kõik ongi väga lihtne. Inglid näitavad sellist pilti, et uued mustrid tulevad, kõik on erinevad, ilusad, uued, harmoonilised. Kui sa teed taotluse jääda oma jumalikku kanalisse ja seal eelkõige arvestad iseendaga, siis selline eluterve egoism on praegusel ajal teretulnud, et sa sead sihi sinnapoole, kuhu sa jõuda tahad, siis sind kantakse. Kui sa vastu puikled ja ei saa aru kuhu sa lähed, mis sa teed, siis sa saadki segadust kogema. Siis on inimene nagu halli udu sees, jookseb vasakule-paremale, ei näe võimalusi ega lahendusi, pole ka sihtpunkti elus. Need inimesed, kes joonduvad ja lubavad asjadel muutuda ja teavad, kuhu nad teel on, neid kantakse nagu kätel, nagu inglitiibadel, antakse võimalused, tuleb kõik palju palju lihtsamalt ja kergemalt. See on heas mõttes alistumine, et sa lubad asjadel nii minna kui tulla.

Inimeste tundlikkus kasvab. Nad teavad asju ette ja järjest selgemini. Unenäod on palju selgemad ja arusaadavamad. See võib olla inimeste jaoks, kes on olnud väga jalad maas, ehmatav. Mõned suruvad end alla ja on tõesti lihtsalt ehmunud. Tegelikult on see asjade loomulik käik. Seda võiks hoopis vastupidi tervitada ja olla rõõmus, et selline tunnetus tuleb ja see on väga tore. Segadust võib sellega seoses tulla palju. Piirid hägastuvad, definitsioonid ja diagnoosid niisamuti. Kui vanasti oli maailm must-valge, siis nüüd see palju avarav ja värvilisem. Vanemad inimesed võiksid veeta aega lastega. Lastel on palju on palju rohkem energiat kui vanematel, seeläbi nende omavaheline energia tasakaalustub. Jälgida neid ja võtta elu nagu lapsed – mänguliselt, kergelt, lihtsalt, loovalt. Need ongi tänapäeva võtmesõnad, mis elus aitavad järje peal püsida ja kust veel paremini saab, kui lastelt, seda õppida. Mida rohkem olla lastega looduses, mängida, loovust arendada, lasta mängida käbidega mänguasjade asemel ja mida vähem värvilisi nutividinaid, seda parem, sest siis saavad lapsed areneda loominguliselt. Tähtis on kasvatada loomingulisi inimesi. Meil ei ole vaja kopeerijaid, töösipelgaid. Meil on vaja väga suurt muutust ja seepärast las lapsed kasvavad loomingulisteks loojateks. Lapsi võiks õpetada austama maad ja selle ande, loodust, toitu. Kui me seda ei tee, siis pole neil ega nende lastel enam kuskil elada, sest elu Maal libiseb käest. Eestimaal on nii palju ilusaid matkaradasid, rabades on laudteed ja piknikukohad, minge ja nautige! Loodus puhastab ja laeb meid. Mida rohkem oleme looduses, seda lihtsam on meil neid protsesse praegu läbida.

Praegu laetakse inimestele uusi tarkuseseemneid energeetilisel tasandil. Kui teil tuleb uusi häid ideid, mida teised ei ole veel teinud, siis julgege neid välja käia! Julgege sõpradega rääkida ja jagada ning teostada. Need toovad nii palju rõõmu ja harmooniat. Julgege teha! Pane plaan paika ja hakka tegema! Kui sul on tuhat vabandust, et ei tea, kuidas seda teha või kust see raha tuleb... siis usalda, sulle tulevad õiged inimesed ellu, tulevad õiged koolitused, tulevad ressursid taha või avanevad muud võimalused kui paned sihi paika, kuhu sa tahad minna, sa ise usud, et see on äge ja muudab maailma paremaks. Nagu saksa vanasõna ütleb: hakka kuduma, küll jumal lõnga annab. Siis antaksegi sulle justkui tiivad ja imed saavad juhtuda. On vaja vaid otsustada, et ma tahan seda teha. Siis polegi midagi muud teha, kui julgeda teha ära.

Broneeri Kristallkambri seanss Liis Ugandiga SIIT.


Recent Posts

See All
bottom of page