top of page
Writer's pictureKristallikoda

Liis Ugandi: Õhus on muutused


Õhus on muutused. Me võime teha plaane, aga asjad lähevad hoopis teistmoodi. Ei ole vaja jääda kinni oma plaanidesse või vanast kinni hoida. Usalda muutumist ja usalda, et see, mis tuleb, on palju parem. Visioone võiks siiski luua, aga las need visioonid siis muutuvadki ajas. Ei maksa vanasse klammerduda. Vanad mustrid ja uskumused lagunevad ja voolavad minema, need lihtsalt ei toimi enam. Peame lubama uuel tulla ja katsetama erinevaid asju. Kuigi inimestel võib muutuste ees olla hirm ja neile tundub, et nendega on midagi valesti, siis usu, et uuendused toovad alati midagi head. Võiksime hoopis tervitada kõike uut ja juba eeldada, et muutus toob meile midagi hoopis palju paremat, see annab meile rohkem ruumi ja võimalusi. Seda paljudel raske uskuda, et võib ka midagi palju paremat tulla, tihtipeale on siis takistuseks hirm tuleviku ees. Hirmust ja vastuoludest välja tulemine algab aktsepteerimisest, et mul üldse on probleem muutustega hakkama saamisega. Juba see, et sa seda endale tunnistad, hakkab probleemi lahustama ja minema uhtuma.


Inspiratsiooni võib saada loodusest – kõik on kogu aeg muutuses, aastaajad vahelduvad, loodusmaastikus on alati vaheldus. Ühel aastal on aias rohkem võililli, teisel aastal rohkem nõgeseid. Kõik vaheldub, aed ei ole igal aastal täpselt samasugune. Sama moodi on ka meiega. Meenuta endale, et mina inimesena olen looduse osa ja see on loomulik, et ma muutun, et elu muutub, et mu mustrid tahavad muutuda. Luba endal hingata ja muutuda. Muutused on meie elus sama loomulik asi kui hingamine. Kes sulle üldse ütles, et sa pead täpselt ühte moodi elama ja hingama? Kas see on loomulik? Eestlased oskavad muretseda ette ja taha, olla rahulolematud, pidevas puudusteadvuses ja teadmises, et elu on raske.


Ka rahvuslikud mustrid vajavad tublisti puhastamist ja nüüd ongi juba õnneks näha nende mustrite muutumist. Uuema aja põlvkond neid vanu mustreid enam ei usu eriti. Noorem põlvkond enam sedasi ja samade asjade pärast ei muretse ja see tekitab põlvkondade vahelist konflikti. Vanemad, kes on jäigastunult vanades arusaamades kinni, üritavad ikkagi noori maha ja alla suruda, vanasse kasti toppida, aga mida aeg edasi, seda vähem on võimalik neid uusi helgeid inimesi piirata.

Ammuta loodusest jõudu ja väge. Päike juba paistab soojalt, käi õues, see aitab su kehal toota rohkem õnnehormoone. Jaluta ja vaatle loodust ja selle muutumist ning pane tähele, mis sinu enese sees tahab muutuda. Luba muutustel toimuda ja eelda, et läheb paremaks. Kui tuleb muremõte, siis aktsepteeri seda ja mõtle, mida ma tegelikult tahan kogeda. Hoopis rõõmusta, sest midagi paremat ja ilusamat on tulemas. Miks ei võiks rõõmustada, et kevad on juba käes ja linnud laulavad ja miks mina ei võiks hõisata nagu lind õues? Jälgi loodust ja hinga seda puhast õhku, mida meil Eestis nii palju on. Kui mõelda kui palju on maailmas riike kus väga palju rahvast, näiteks Hiina, kus nimetatakse meie mõistes suurte kõrghoonetega linnu küladeks. Rääkimata suurlinnadest kus ruumi on vähe, rahvast palju, loodust enam ei ole, pole puhast õhku ning elatakse väikestes kapisuurustes ruumides. Sellel taustal on lihtsam mõista, millises paradiisis meie siin Eestis elame oma puhta õhu ja looduse keskel. Tänapäeval on reisimine meie jaoks tehtud lihtsamaks ja ka taskukohasemaks, seepärast soovitan maailmas ringi vaadata, kui vähegi tahtmist on. See on väga avardav ja annab palju. Iga samm kodunt välja aitab ka muutustega toime tulla. Ka lühikesed reisid Eesti piires. Isegi jalutusring pargis või töölt teist teed pidi koju minemine paneb sinus juba asjad liikuma. Tervita teadlikult muutusi oma elus. Näiteks võta ette ja tee iga nädal midagi uut süüa, mida pole kunagi varem teinud. Võta retsept ette ja katseta midagi uut. Kui tunned hirmu muutuste ees, siis alusta väikestest sammudest. Mis juhtub, kui ma lähen teist teed pidi koju või poodi või teen esimest korda mõnd eksootilist suppi? Äkki ei maitse? Aga siis saadki teada, muidu ei saagi.

Broneeri aeg Kristallkambrisse Liisi juurde SIIT!

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page